Gallery

En NATO offiser beklager


En NATO offiser beklager

Publisert 24. mars 2011 – 11144 visningerInnlegg

I dag gikk jeg ut offentlig på RTS, tilsvarende NRK i Serbia og gav min personlige beklagelse til det serbiske folk fordi vi i KFOR ikke var i stand til å beskytte Kosovos minoriteter. Se Youtube video under innlegget.

Av Kristian Kahrs
Tidligere KFOR offiser

24. mars, 1999 gikk Norge og  NATO til krig mot Jugoslavia fordi de nektet å signereRambouillet-avtalen, og i januar 2000 sendte den norske regjeringen meg til Kosovo som major og presseoffiser for å representere KFOR, NATOs fredsbevarende styrke.

Selvfølgelig fantes det grunner til bombingen av Jugoslavia, men jeg kan ikke nevne ett eneste land som ville ha akseptert Rambouillet-avtalen. I følge denne ville NATOs styrker har fritt leide over luft, sjø og vann på hele Jugoslavias territorium. Ikke desto mindre, jeg var ikke en del av NATO på denne tiden, og derfor kan jeg ikke beklage bombingen av Jugoslavia.

 

Utenfor det bombede forsvarsdepartementet i Beograd. Foto: Boško Karanović,Press.

Vår jobb i KFOR, i henhold til FNs sikkerhetsrådresolusjon 1244 og den militærtekniske avtalen, var å beskytte serbere og ikke-albanere mot hevn fra den albanske majoriteten, men vi sviktet, vi sviktet totalt.

Mens vi hadde ansvaret for sikkerheten, ble 250000 serbere og ikke-albanere etnisk renset fra Kosovo. Selvfølgelig forsvarer jeg ikke den etniske rensingen av 800000 albanere under NATO bombingen, men dette var det den jugoslaviske regjeringen, ikke NATO, som var ansvarlige for.

I KFOR gjorde vi etter min mening to hovedfeil:

  1. Vi skulle ha innført unntakstilstand fra dag en etter at vi hadde ansvaret i Kosovo 12. juni, 1999. Da ville det ikke være noe spørsmål om hvem som bestemte. Enhver som bevegde seg utendørs etter mørkets frembrudd ville bli arrestert og satt i en leir en uke eller to, uansett om det dreide seg om en serber, albaner eller en annen minoritet. Vi var for opptatte av å spille rollen som frigjørere for albanerne
  2. Vi var for feige da vi tillot Kosovos frigjøringshær (UCK) til å omgjøres tilKosovos Beskyttelseskorps i september 1999 og senere Kosovo Police Service. På denne måten fikk kriminelle elementer en legitim status inn i Kosovos institusjoner. Den serbiske regjeringen har redegjort meget grundig for dette i en rapport fra 2003. Blant offiserene i KFOR var det mange som var ikke likte dette, men dette var et valg som ble tatt for å sikre oss at vi ikke ble angrepet av albanske ekstremister.

Før jeg reiste til Kosovo, sluttet jeg i jobben for å studere forholdene i Kosovo, og jeg tilbragte mye tid på NUPI. Derfor var jeg forberedt på å komme til et område hvor organisert kriminalitet var overalt. Likevel var jeg ikke forberedt på realitetene på bakken, og mens jeg jobbet i KFOR, var jeg ikke klar over at vi ikke gjorde vår jobb. Ikke desto mindre har jeg i lang tid følt en kollektiv skyld for å ikke være i stand til å beskytte Kosovos minoriteter.

I september 2010 sendte norske myndigheter tilbake 70 kosovoserbere som hadde søkt om asyl. Norge anerkjente Kosovo som en selvstendig stat i 2008, og samme år endret regjeringen praksis slik at kosovoserbere ikke lenger hadde krav på beskyttelse. Det er en skam at Norge behandler kosovoserberne på denne måten. Vi skapte et flyktningeproblem, og dette er måten vi håndterer det på.

I februar i år hadde jeg planlagt å gjøre en profesjonell jobb som journalist medreturnerte kosovoserbere i Beograd, men jeg fikk jeg en sterk personlig reaksjon. Det er ikke snakk om en posttraumatisk reaksjon, men jeg følte et sterkt personlig ansvar, og jeg gråt. Men min personlige reaksjon kan også brukes til noe godt, og jeg håper å starte en debatt i Norge og andre NATO-land om det tunge moralske ansvaret med å gå til krig. Kan jeg endre på noe? Jeg vet ikke, men jeg skal prøve.

Som tidligere NATO offiser vil jeg beklage at vi ikke var i stand til å beskytte Kosovos minoriteter.

Kristian Kahrs bor og arbeider som journalist og forretningsrådgiver i Beograd, og han tjenestegjorde i KFOR fra januar til juli 2000. Mer om Kahrs på serbtrade.no ogfacebook.com/kahrs.

 

Redaksjonens lesetips

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s